Velg riktig kikkert

Det kan ofte være vanskelig å finne riktig kikkert for deg når det er uttalige modeller og velge mellom. Her har vi laget en liten oversikt over betydningen av ulike egenskaper, slik at det blir lettere for deg å velge en kikkert som passer for deg.

 

Objektiv:

Dette blir beskrevet i de fleste produktbeskrivelsene våre fordi dette er noe som beskriver størrelsen på linsen og er svært viktig lysinnslipp og klarhet på bilde en kikkert gir. Tallet etter "x" i beskrivelsene er objektivstørrelsen. Har man feks en linse på 10x60, så vil denne ha en 60 millimeter objektivlinse. Jo større linse, desto mer lysinnslipp og dermed klarere/lysere bilde.

 

Forstørrelse:

Kikkertene kommer også med et tall foran x en (10x60). Denne beskriver forstørrelsesgraden til kikkerten. Dvs hvor mye nærmere et objekt vil være når du ser det gjennom kikkerten. Eksempel:

Har man en forstørrelsesgrad på 8, så vil et objekt som er 80 meter unna fremså som om det er 10 meter unna når du ser dette gjennom kikkerten.

 

Vanntetthet:

Noen av våre kikkerter er beskrevet som vanntette. Disse kikkertene er forseglet med O-ringer og fylt med nitrogen som gjør at kikkertene er fullstendig vanntett. Ved å gjøre dette får man også kikkerter som ikke dugger like raskt ved temperaturendringer eller høy luftfuktighet.

 

Prismeglass:

De fleste kikkertene er laget av et glass som kalles Borsilikatglass (BK-7) eller Barium-kronglass (Bak4). Av disse to er BaK4 det glasset med høyest kvalitet fordi denne gir lysere bilder med en større skarphet.

 

Coating:

Coating er en overflatebehandling av linsene i kikkertene som reduserer lystapet og gir deg lysere bilder med en høyere kontrast. Dette gjør at kikkerten blir mer komfortabel for øynene. Det finnes 4 ulike typer Coating:

- Coated: Dette er et enkelt lag på minst en linseoverflate

- Fully Coated: Dette er et enkelt lag på alle overflater som er i kontakt med luft

- Multi-Coated: Dette er flere lag på samme linseoverflate

- Fully Multi-Coated: Dette er flere lag på alle overflater som er i kontakt med luft